Un multi-ingredient bioactiu podria millorar la salut de les dones amb la menopausa


La suplementació amb aquest compost té efectes beneficiosos similars als tractaments de reemplaçament hormonal. Són els resultats d’un estudi liderat per Eurecat amb la participació de la URV

Un estudi del centre tecnològic Eurecat en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili revela que un multi-ingredient de compostos bioactius que conté fitosterols i els polifenols hesperidina i curcumina exerceix efectes beneficiosos similars als tractaments de reemplaçament hormonal per fer front a alteracions metabòliques i cardiovasculars que poden donar-se en la menopausa, de manera que podria ser una teràpia alternativa per a millorar la salut de les dones en aquesta etapa biològica.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica Food and Function i assenyalen que els efectes del tractament amb aquest multi-ingredient són molt semblants a un tractament farmacològic basat en injeccions de l’hormona estradiol, que simula una teràpia de reemplaçament hormonal que segueixen algunes dones en la post-menopausa per fer front a l’obesitat i les alteracions metabòliques associades a la menopausa, a falta d’estudis que validin aquests resultats.

“Tot i que la prescripció de la teràpia de reemplaçament hormonal segueix sent la solució més eficaç al cessament de la producció d’estrògens, en els últims anys hi ha hagut un interès creixent per trobar teràpies”, destaca el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari.

Durant la menopausa, la disminució gradual de la producció d’estrògens pot causar diversos símptomes vasomotors, com sufocacions, trastorns del son i suors nocturnes. A més, aquest procés d’envelliment pot estar associat a l’osteoporosi, augment de pes corporal i un canvi en la distribució de la grassa corporal amb una major acumulació de greix abdominal. Aquest últim fet pot comportar l’aparició d’alteracions metabòliques com la hipercolesterolèmia, la hipertensió i la resistència a la insulina, augmentant el risc de patir malalties cardiovasculars, que representen el 47% de les morts en dones a nivell mundial.

“En aquest estudi vam demostrar que la suplementació oral amb el multi-ingredient va disminuir el contingut de greix corporal i va incrementar la quantitat de massa magra. Això suggereix que la combinació d’hesperidina, curcumina i fitosterols produeix un canvi en la composició corporal cap un perfil més saludable”, indica l’investigador de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat i primer autor de l’article Julio Baudín. A més, “aquest tractament també va millorar la sensibilitat a la insulina i un marcador de risc de malaltia cardiometabòlica”, afegeix.

L’estudi, que forma part del projecte She Health, s’ha dut a terme amb un model preclínic que simula el guany de pes i de greix corporal, així com les alteracions metabòliques associades a l’obesitat que poden tenir lloc en dones en post-menopausa.

En aquesta recerca hi ha participat com a coautors el director científic de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Francesc Puiggròs, i els investigadors de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat Julia Hernandez-Baixauli i Sergio Quesada-Vázquez. L’estudi s’ha desenvolupat en el marc de la tesi de l’investigador Julio Baudín, codirigida pel director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, i Lluís Arola, del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili. A més, ha comptat amb la participació de Francisca Mulero, de la Unitat de Imatge Molecular del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Referència bibliogràfica: Combined supplementation with hesperidin, phytosterols and curcumin decreases adiposity and improves metabolic health in ovariectomized rats. Julio Baudin,Julia Hernandez-Baixauli, Sergio Quesada-Vázquez, Francisca Mulero, Francesc Puiggròs, Lluís Arola, Antoni Caimari. Food & Function. DOI: 10.1039/D3FO05122F.

Font: URV

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *