Una recerca analitzarà l’exposició a contaminants ambientals i el risc cardiometabòlic en infants


El Projecte EXPOCARDI, liderat per investigadores de la URV i de l’IISPV, ha rebut la Beca de Recerca Clínica que atorga l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears

La investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV Nancy Babio i Noèlia Ramírez, investigadora Miquel Servet de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, han rebut la Beca de Recerca Clínica que atorga l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Aquest reconeixement consta de 30.000 euros que serviran per impulsar el projecte EXPOCARDI: Exposoma químic i factors de risc cardiometabòlic en infants.

L’exposoma químic és un concepte que engloba totes les exposicions ambientals que una persona experimenta al llarg de la seva vida. Tot i que hi ha evidències sòlides que vinculen aquests contaminants amb el risc cardiometabòlic en adults, les dades sobre com això afecta als infants encara són limitades. El projecte és un estudi pilot que inclou 324 infants d’enre 3 i 6 anys, reclutats a l’estudi multicèntric CORALS, amb l’objectiu d’identificar el seu exposoma químic personal i estudiar-ne les possibles associacions amb diversos marcadors de risc cardiometabòlic.

Els infants que participen en el projecte es dividiran en dos grups: 108 amb obesitat i 216 amb pers normal. Durant el projecte s’avaluaran aspectes com l’índex ce massa corporal, massa grassa, índex de cintura-talla, pressió arterial, perfil lipídic i glucèmic i la resistència a la insulina. També se’ls analitzarà l’orina per detectar la presència de disruptors endocrins com bisfenols, ftalats, pesticides i hidrocarburs aromàtics policíclics, això com altres compostos tòxics d’interès.

La investigadora de la URV, Nancy Babio, després de recollir la Beca.
La investigadora de la URV, Nancy Babio, després de recollir la Beca.

La resta de l’equip investigador que participa en aquest projecte són Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV; Joaquín Escribano i Verònica Luque, investigadors del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV; José Maria Manzanares, cap clínic del servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Sant Joan de Reus i professor de la URV i Cristina Rey, infermera de l’IDIAP Jordi Gol i professora de la URV.

La Beca de Recerca Clínica que ha rebut aquest projecte atorga la importància del treball de les investigadores en l’àmbit de la investigació clínica i el seu compromís amb la salut infantil. El lliurament del reconeixement es va fer aquest dimarts en un acte a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

Font: URV

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *