Els municipis i la Diputació de Tarragona acorden la planificació de les actuacions del Pla ImpulsDipta per a aquest mandat

La institució supramunicipal ha iniciat aquest dilluns al Palau Montagut de Tortosa les meses de concertació amb els ajuntaments i EMD de les Terres de l’Ebre, pas previ per a la signatura dels convenis

El pla ImpulsDipta, el nou model de cooperació econòmica i d’assistència de la Diputació de Tarragona amb els municipis, ha encetat un pas decisiu per a la seva aplicació. La institució supramunicipal ha iniciat, aquest dilluns dia 10 de juny, les meses de concertació amb els ajuntaments de la demarcació, per tal d’abordar conjuntament les actuacions que el pla inclourà per cada municipi i la seva planificació a proposta dels seus respectius equips de govern. Així, en les meses s’analitzaran les inversions, la planificació dels diferents programes, les assistències de cada ens local i la seva adequació al pla, i s’establirà una proposta de document bàsic de planificació definitiva.

Els primers convocats a les meses han estat els 57 municipis i entitats municipals descentralitzades (EMD) de les Terres de l’Ebre. Un total de 19 alcaldes i alcaldesses pertanyents al Baix Ebre i a la Ribera d’Ebre hi assisteixen aquest dilluns al Palau Montagut de Tortosa, la nova seu institucional de la Diputació de Tarragona, entre les 9.00h i les 17.00h. El dimarts dia 11 de juny serà el torn dels altres representants municipals de la Ribera d’Ebre i de part del Montsià, i el dijous dia 13 hi participaran la resta dels del Montsià i tots els de la Terra Alta. 

Pel que fa als 133 ens locals del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, els seus alcaldes i alcaldesses estan convocats els dies 17, 18, 20, 25, 26 i 27 de juny a l’edifici Síntesi de la Diputació de Tarragona. Un cop celebrades les diferents meses de concertació amb els ajuntaments i EMD del conjunt de la demarcació de Tarragona, les actuacions de cada municipi es concretaran en els 190 convenis que es preveuen signar amb els ajuntaments i EMD dels respectius pobles i ciutats. Tots aquests acords s’aprovaran en el ple de la Diputació de Tarragona del pròxim mes de juliol. 

Els representants de la Diputació de Tarragona a les meses de concertació són el vicepresident segon i diputat delegat de l’Àrea de Concertació i Assistència Municipal i Infraestructures del Territori, Enric Adell; la diputada delegada de l’Àrea adjunta de Transició Ecològica, Carme Ferrer; el diputat delegat de l’Àrea de Gestió de Persones i Talent, Joan Castor Gonell; el vicepresident tercer i diputat delegat de l’Àrea d’Hisenda i Gestió Pressupostària, Fran Morancho; la diputada delegada de l’Àrea adjunta del Pla d’Acció Municipal, Sílvia Puerto, i el diputat delegat de l’Àrea de Promoció Social i Cultural, Óscar Sánchez. 

Un revulsiu per als ajuntaments

El pressupost del Pla ImpulsDipta ascendeix a 147M€ per a aquest mandat. En el ple de la Diputació de Tarragona del mes d’abril d’enguany es va donar llum verda a una modificació de crèdit que permetrà destinar 50M€ a la primera anualitat del pla. Aquest dota els municipis de recursos econòmics que permetin tirar endavant projectes o actuacions rellevants per al municipi, però també estableix àmbits d’actuació obligatoris, considerats estratègics per a la demarcació en el seu conjunt. D’aquesta manera, cada municipi haurà de destinar el 5% dels recursos que li hagin estat atorgats a través del pla a actuacions en matèria de cultura i interès ciutadà (música, teatre, exposicions, esport…), el 10% a salut pública (aigua, piscines, plagues…) i el 15% a actuacions per a la transició ecològica (eficiència energètica, residus, prevenció d’incendis…). 

El Pla ImpulsDipta pretén ser un revulsiu per a la gestió, l’organització i l’economia dels diferents municipis. En aquest sentit, es tracta d’un model que s’adapta al cicle inversor de cada ajuntament, i està pensat per utilitzar i rendibilitzar al màxim les quantitats que s’atorgaran a cadascun. D’altra banda, amb aquest sistema se simplificarà fins a un 75% la tramitació administrativa dels ajuntaments amb la Diputació de Tarragona.

El Pla Impuls Dipta regulador de la cooperació de la Diputació de Tarragona amb els ens locals mitjançant concertació estableix com a principis bàsics l’autonomia local, la flexibilitat territorial, el treball en xarxa, la sostenibilitat, la gestió eficient, el bon govern, la concertació i la suma d’esforços i recursos per assolir objectius comuns. El Pla ImpulsDipta, les meses de concertació, ja iniciades, i els convenis de concertació, que se signaran pròximament, són els principals instruments a través dels quals a partir d’ara es durà a terme aquesta col·laboració de la Diputació de Tarragona amb els ajuntaments de la demarcació.

Font: Diputació de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *