Un biòtop creat per alumnes de l’Institut Joan Ardèvol s’instal·la a la zona de protecció del Cavet

Aquesta acció forma part del projecte “Amb les mans a la mar” i servirà com a refugi de les espècies marines i afavorirà la seva proliferació. El trasllat i col·locació de l’escull ha anat a càrrec de l’empresa Sealand, adjudicatària de l’abalisament de les platges de Cambrils.

Un biòtop creat per l’alumnat de l’assignatura d’Expressió Artística de 4t d’ESO de l’Institut Escola Joan Ardèvol s’ha instal·lat avui a la zona de bany i protecció del Cavet, amb la col·laboració del Club Nàutic i de l’empresa Sealand On-offshore Services SL, adjudicatària del servei d’abalisament de les platges de Cambrils.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Turisme, Camí Mendoza; el regidor d’Espai Públic i Sostenibilitat, Alejandro Garcia, han acompanyat aquest matí l’alumnat i professorat participant en el projecte a veure el trasllat i l’enfonsament d’aquest escull artificial, que servirà com a refugi de les espècies marines de la costa de Cambrils i afavorirà la seva proliferació. També han assistit a l’activitat el president del Club Nàutic, Ramon Vallverdú; el cap d’estudis adjunt de l’Institut Escola Joan Ardèvol, i representants de Sealand i la URV, entre altres.

Aquest biòtop submarí de 2,3 tones és resultat del projecte “Amb les mans a la mar” de l’institut cambrilenc, per fomentar l’art i la consciència mediambiental entre l’alumnat. Per una banda, l’alumnat de l’assignatura optativa d’Expressió Artística, amb la professora Anna Roca al capdavant, ha realitzat una obra d’art a partir d’una estructura fabricada per Quim Roca de l’empresa Stone Reef Biomimetis Solutions SL, pionera en la investigació de nous biomaterials. Per l’altra, l’alumnat de l’assignatura optativa de Biologia i Geologia del mateix curs, guiat pel professor Gerard Folch, ha analitzat l’estat actual de les praderies de posidònia del Cavet, les seves necessitats, i les possibles solucions que hi aporten el biòtops.

L’objectiu principal del projecte és utilitzar el poder transformador de l’art a partir d’estructures marines amb la finalitat de regenerar la flora i la fauna marina local a la costa de Cambrils. A través d’aquest  d’aquesta iniciativa interdisciplinària, es fomenta la presa de consciència sobre les problemàtiques ambientals que afecten el nostre entorn i es promou la transició cap a un desenvolupament sostenible, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

D’aquesta manera, els i les estudiants participen activament en la conservació del medi marí i adquireixen competències clau com la consciència mediambiental, la competència científica i la ciutadania democràtica. El projecte s’articula com una oportunitat educativa única per promoure la interdisciplinarietat, el compromís amb el medi ambient i l’aprenentatge competencial. Així, es posa de manifest el valor de l’educació ambiental i artística com eines fonamentals per a la construcció d’una societat més conscient i compromesa amb la conservació de la biodiversitat marina.

El projecte també ha comptat amb la col·laboració del Cambrils Club Natació, que realitza activitats per ajudar a la divulgació de la importància de la zona de protecció del Cavet, com el circuit de natació en aigües obertes que s’instal·la cada estiu a la platja, que transcorre sobre la praderia; l’organització de visites guiades amb snorkel, o xerrades divulgatives per descobrir la mar. Així mateix, pel desenvolupament i la preservació d’aquesta zona protegida, la Universitat Rovira i Virgili (URV) també ha col·laborat amb diversos estudis científics i d’investigació.   

Font: Ajuntament de Cambrils

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *