Tarragona, 11 de juny de 2024 – S’acosta la fi del curs escolar i amb ell la dificultat de les famílies treballadores per apuntar els seus infants a activitats de lleure que els permetin conciliar la vida laboral i familiar. Per donar resposta a aquesta demanda moltes Administracions locals, entitats i empreses privades han començat la difusió de la seva oferta.
Cal saber però que, amb l’objectiu de garantir la qualitat pedagògica de les activitat i les mesures de seguretat per a les persones implicades, la Generalitat de Catalunya exigeix el compliment del Decret 267/2016 d’activitats d’educació en el lleure i esportives en les quals participen menors de 18 anys. Entre les coses que recull hi ha la necessitat que es dugui a terme una programació de les activitats (amb objectius i horari); que tinguin una assegurança d’accidents i una de responsabilitat civil amb unes quantitats mínimes assegurades; o que compti amb les autoritzacions pertinents de les famílies, entre altres aspectes.
Pel que fa a les ràtios cal una persona dirigent per cada deu infants i, dels equips, un 40% (en casals de fins a 24 menors participants) i un 60% (a partir de 25) han d’estar inscrites al Registre Oficial de Professionals del Lleure (ROPELL tal i com recull l’ ORDRE TSF/174/2020 posterior al Decret) o bé de l’Esport (ROPEC – Decret 68/2009, de 28 d’abril). El fet que es requereixi estar en un registre o altra ho marca la tipologia de l’activitat (casal i colònies de lleure o casal i campus esportius) Destacar, per tant, que no tan sols han de tenir una formació determinada, sinó que s’ha d’haver sol·licitat la inscripció en un d’aquests registres. En el cas dels casals de lleure, les persones que s’han tret el carnet de monitor i direcció en el lleure amb una de les entitats de formació homologades per la Generalitat de Catalunya no han de fer cap tràmit, perquè la inscripció es fa d’ofici. En canvi, sí que hauran de sol·licitar la inscripció totes aquelles persones que hagin cursat el curs fora de Catalunya o que hagin fet un dels certificats de professionalitat o cicles formatius que permeten treballar com a professionals titulats/des en aquests àmbits (lleure i/o esports).
Propostes formatives
En els últims anys tot i que s’ha ampliat el rang d’estudis acceptats per inscriure’s al Registre Oficial de Professionals en el Lleure, les entitats i empreses organitzadores tenen certes dificultats per aconseguir dirigents amb titulació.
Per aquest motiu, entitats d’educació en el lleure o entitats privades organitzen formació. Destaquem les que aquest estiu proposa, a la Pobla de Mafumet i els Pallaresos, la Cambra de Comerç de Tarragona. Aquestes són gratuïtes (finançades amb Fons Europeus) per a persones joves de 18 a 29 anys inscrites a la Garantia Juvenil (tràmit d’inscripció que es pot fer des de la mateixa Cambra o des dels Punts Joves dels dos municipis per a joves, que ni estudiïn ni treballin just el dia abans d’iniciar la formació). Les dates són del 25 de juny al 5 d’agost, de 8:30 a 14:30 hores, en el cas dels Pallaresos; i de l’1 de juliol al 9 d’agost, en el mateix horari, en el cas de la Pobla de Mafumet. En aquest municipi també s’ha organitzat un curs de dinamitzador/a Poliesportiu/va que dona accés a la inscripció al Registre Oficial de Professionals de l’Esport per treballar com a dirigents titulats en els casals esportius. En aquest cas l’edat s’amplia ja que és per a joves de 16 a 29 anys, també en situació d’atur. Es realitzarà del 26 de juny al 06 d’agost.
Les activitats d’estiu també han de complir altres normatives com la de protecció de dades, o la que exigeix que tot el personal que està en contacte amb els/les menors hagi de tenir el certificat negatiu del registre de delictes de naturalesa sexual. És obligació de l’empresa o entitat organitzadora la responsabilitat de fer-ne la comprovació corresponent.
El seguiment
Des del Servei Comarcal de Joventut es fan les visites de seguiment de les activitats perquè compleixin aquestes normatives i, prèviament, s’informa i s’ofereix a les administració, entitats, empreses i professionals de tot el sector suport i assessorament. Aquesta informació es pot trobar a la web www.tarragones.cat on, a més a més de la legislació, hi ha consells i models de documentació, llistat de les formacions que donen accés al registre de professionals, etc. Es pot trobar a l’apartat Joventut o al telèfon 977244500.
D’altra banda, des del Consell s’ofereix la possibilitat de cercar dirigents mitjançant la difusió de les ofertes al butlletí actualitzat setmanalment que s’envia a les persones inscrites, totes elles amb perfils relacionats amb el lleure, camp social i món educatiu. Es pot accedir a aquest servei mitjançant el correu sal@tarragones.cat. Aquest és un servei que es duu a terme des de l’any 2001 i que compta amb una molt bona valoració per part de les persones inscrites. Setmanalment, també es publiquen al compte d’Instagram @joventut_tarragones.
Font: Consell Comarcal del Tarragonès