El pla d’envelliment Km0 de Tortosa abordarà l’aïllament social i la solitud no volguda

L’Ajuntament i Creu Roja, que ha elaborat la diagnosi i les propostes d’actuació, presenten el pla i la memòria d’activitats de l’entitat de 2023

El pla local d’envelliment Km0 de Tortosa abordarà dues de les problemàtiques que es preveu que s’agreugen els pròxims anys amb el progressiu envelliment de la població: l’aïllament social i la solitud no volguda. Actualment, a Tortosa un 20,70% de la població és major de 65 anys, amb un índex d’envelliment del 137,6% i un índex de sobreenvelliment del 19,2%. L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan i el regidor de Gent Gran, Francesc Vallespí, han presentat avui el pla que ha estat elaborat per Creu Roja. També avui el president de l’entitat social a Tortosa, Joaquim del Pino, ha fet pública la memòria d’activitat de 2023.

Durant l’any 2023, l’entitat Creu Roja va atendre més de 5.000 persones, a través de diferents programes adreçats des de la infància fins a la gent gran. «La tasca de Creu Roja permet reforçar molts dels projectes i actuacions que impulsem des de l’Ajuntament com ara el programa Sempre acompanyats», ha manifestat l’alcalde de Tortosa.

Per la seua banda, el president de Creu Roja ha destacat també que durant el 2023 es van dur a terme un total de 37.359 intervencions, una xifra significativament superior a la de l’any anterior. «Tenim un equip tècnic format per 13 treballadors i més d’un centenar de voluntaris, que amb la col·laboració amb altres entitats ens permet dur a terme projectes solidaris que donen resposta a les necessitats de les persones vulnerables», ha dit del Pino.

Entre els projectes que desenvolupa Creu Roja hi ha el Servei d’Intervenció Socioeducativa; la campanya de recollida de joguines; el servei de teleassistència; Sempre Acompanyats; el servei de primera acollida; l’orientació laboral i l’atenció a les necessitats bàsiques.

Quant al pla local d’envelliment, Vallespí ha detallat que fa una diagnosi de la situació actual i un seguit de propostes d’actuació. Així, el pla planteja actuacions en tres línies estratègiques: foment de la salut i benestar en la vellesa; entorn amigable: habitatge i espai urbà; inclusió social i comunitària. «Prenem com a referència el paradigma de l’envelliment saludable, que se centra no en l’absència de malaltia, sinó en la capacitat funcional de les persones grans per poder desenvolupar el seu projecte de vida», ha manifestat Vallespí.

Entre les actuacions del pla d’envelliment km0 hi ha la creació d’un registre de professionals, serveis i recursos per a l’atenció a la dependència; la dinamització dels parcs de salut; l’organització de xerrades per promoure una alimentació sana; l’eliminació de barreres arquitectòniques; l’organització de tallers intergeneracionals sobre l’ús d’eines digitals; acostar l’oferta sociocultural a les persones grans i formar professionals que puguen oferir acompanyament i suport emocional i social a persones majors de 75 anys que viuen soles.

Finalment, el pla local d’envelliment es presentarà als òrgans participatius de la gent gran: el Consell de la Gent Gran i el Consell Participatiu de la Gent Gran.

Font: Ajuntament de Tortosa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *