- Un viatge conjunt de representants d’ambdues institucions al Canadà busca impulsar projectes conjunts en els àmbits de la innovació, la intel·ligència artificial, la navegació, la pesca i la sostenibilitat
- La delegació de la Generalitat de Catalunya està formada pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i el director general de Política Marítima i Pesca sostenible, Sergi Tudela
Una delegació de la Generalitat de Catalunya i del Port de Barcelona viatja aquesta setmana al Canadà amb l’objectiu d’impulsar projectes conjunts i aliances amb el potent sector d’economia blava establert a la província del Quebec i a la costa est del Canadà. La delegació de la Generalitat de Catalunya està formada pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i el director general de Política Marítima i Pesca sostenible, Sergi Tudela.
L’agenda de la delegació de la Generalitat s’emmarca en l’acord de col·laboració bilateral amb el Quebec renovat recentment, i que dona compliment a un dels principals eixos de l’Estratègia Marítima de Catalunya, l’enfortiment de les relacions en l’àmbit de la política marítima. Així, el viatge estarà centrat en aspectes com la pesca sostenible i la gestió del litoral, comptant amb representants de l’institut oceanogràfic de Catalunya (ICATMAR) així com de la xarxa marítima d’R+D+I (BlueNetCat), en el marc de l’Agenda Marítima de Catalunya i la seva Estratègia Marítima 2023-2026.
Per la seva banda, la delegació del Port de Barcelona està formada pel seu president, Lluís Salvadó; la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos; la directora de Comunicació, Núria Burguera, i el cap del Gabinet de Presidència, Agustí Filomeno. També en forma part Carles Anglada, director de World Trade Center Barcelona, l’empresa a qui s’ha encarregat la gestió dels tinglados de Sant Bertran, on s’ubicarà el futur BlueTechPort.
Aquest viatge, organitzat per l’Oficina del Quebec a Catalunya, es produeix després de l’acord que el Port de Barcelona i Novarium —campus d’innovació amb seu al Quebec dedicat a l’economia blava— van signar el passat 9 de novembre. L’acord tenia per objectiu desenvolupar projectes conjunts i facilitar que les empreses emergents recolzades per Novarium puguin accedir al Blue Sandbox que el port català preveu dins del projecte BlueTechPort per a realitzar-hi proves.
Visites a empreses i institucions
La delegació catalana visitarà avui el Port de Halifax (Nova Escòcia) i el seu centre d’innovació, The Pier, centrat en el desenvolupament de solucions disruptives per a la cadena logística. Tot seguit, es desplaçarà al Centre for Ocean Ventures and Entrepreneurship (COVE), que acull una seixantena d’empreses dedicades a la tecnologia marítima.
Demà dimarts, la delegació es desplaçarà a Montreal, considerada la capital mundial de la intel·ligència artificial (IA) aplicada a l’economia blava. Es visitarà el seu port i el seu port-ciutat, que compta amb un Port Center, un centre de divulgació com el què vol obrir el Port de Barcelona a l’edifici de Portal de la Pau un cop finalitzi la seva restauració.
A Montreal també es visitarà Investment Quebec (IQ), l’agència guvernamental dedicada a fomentar la inversió estrangera, el Centre d’Innovació de la companyia de serveis tecnològics CGI; la incubadora de startups i projectes de turisme, cultura i entreteniment MT Lab així com les empreses SAF+, SIMCO, Enerkem, Premier Tech i Dimonoff. La delegació de la Generalitat també participarà en un dinar de treball amb el Govern del Quebec en el qual participaran el viceministre de Relacions Internacionals, Alain Sans, i la viceministra adjunta Europa, Indo-pacífic i Afers Institucionals, Elisa Valentin.
El dijous, 13 de juny, la delegació del Port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya visitarà Rimouski (Quebec), on té la seu Novarium, el campus d’innovació en economia blava dedicat a generar sinergies entre empresaris, centres de recerca, inversors i la indústria de la regió. En aquesta població també està l’Institut des Sciences de la Mer de Rimouski (ISMER), referent en la formació i la recerca en ecosistemes marins i canvi climàtic, els impactes de l’activitat humana sobre els ecosistemes, el desenvolupament dels biorecursos marins, la geologia marina i els riscos naturals.
El divendres al matí, Marc Sanglas i Sergi Tudela es reuniran amb representants del Goverm del Quebec, primer amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Pascal Couillard i el DG de Transport Marítim i Aeri, i posteriorment amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, André Lamontagne.
Al migdia, Lluís Salvadó, Marc Sanglas i Sergi Tudela, participaran en la una taula rodona sobre innovació i descarbonització que clourà el viatge institucional abans del seu retorn a Barcelona.
Font: Gencat Sala de Premsa