Reus, nova ciutat amfitriona dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove


Reus ha recollit aquest matí el relleu com a ciutat amfitriona dels Premis Atrapallibres i Protagonista Jove, un dels premis culturals més importants del país. L’acte simbòlic s’ha fet a Manresa i hi han participat els regidors Daniel Recasens, de Cultura i Política Lingüística, i Pilar López, d’Educació i Ciutadania. 

Els Premis Atrapallibres (19a edició) i Protagonista Jove (28a edició), que promou l’IBBYcat – Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, són els únics guardons a Catalunya en què són milers de lectors els que, a partir de tot un curs ple d’activitats que fomenten la seva formació literària, llegeixen, analitzen i voten quines són les millors obres de literatura infantil i juvenil en català. 

Els lectors de les Biblioteques Municipals de Reus han participat per primera vegada del jurat dels premis amb dos clubs de lectura: La Penya dels Atrapallibres, que han llegit els finalistes a la categoria Atrapallibres d’11 anys i Protagonista Jove de 12 a 14 anys i el Club Premi Atrapallibres que han llegit els llibres de les categories Atrapallibres de 9 i 10 anys. 

Les Biblioteques Municipals de Reus han programat més d’11 clubs de lectura per a públic familiar i infantil, tenen diverses sessions setmanals de contes fixes durant tot l’any i desenvolupen un intens programa de visites didàctiques per a tot l’aspectre educatiu.La seva programació d’activitats és molt intensa, participen del programa LECXIT i impulsen el foment de la lectura de diversos gèneres com la poesia o l’àlbum il·lustrat a partir de diversos cicles anuals com és el «Març, marçot, versos per tot» i el festival «Big Draw». També organitzen les jornades especials «Llum de Llull» o la 8a trobada de narradors dels Països Catalans «De Llull a Amorós: el poder de la paraula», celebrada el setembre passat, així com diverses accions d’assessorament i formació per a les biblioteques escolars. El seu dinamisme, hereu dels aprenentatges fets en els seus inicis al costat de la pedagoga Àngels Ollé, ja li va ser reconegut amb el Premi Carme Romaní, que atorga el Grup de biblioteca infantil del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes l’any 2016 i del Premi a la implicació comunitària atorgat per l’organització del Festival Internacional Big Draw l’any 2021.

El motiu per a presentar la candidatura a ser ciutat amfitriona dels Premis Protagonista Jove i Atrapallibres, va ser el de voler fer un pas endavant en la seva tasca diària del foment de la lectura, i aprofitar la visibilitat i promoció que acompanya aquest esdeveniment, per a fer de Reus una ciutat que llegeix i millora els seus nivells de comprensió lectora. L’augment del prestigi de la lectura, facilitarà implicar el màxim d’agents en el desenvolupament del Pla Nacional de Lectura. Durant dos cursos, Reus gaudirà de les visites dels autors i creadors del món del llibre infantil més significats de Catalunya.

Obres guanyadores
«Contes de casa», de Salvador Comelles i Sandra Aguilar (categoria 9 anys), «Fora de Lloc», de Lucy Knisley (categoria 10 anys), i «Filstrup», de Jaume Copons i Òscar Julve (categoria 11 anys), són les obres guanyadores del 19è Premi Atrapallibres.

«Ghost», de Jason Reynolds (categoria 12-14 anys), i «Gossos salvatges», de Georgina Dalmau (categoria 14-16 anys), són les obres guanyadores del 28è Premi Protagonista Jove.

Aquest és el veredicte dels més de 14.000 infants i joves que enguany han participat en aquest certamen únic dels Països Catalans, que té per objectiu promoure la lectura de qualitat en llengua catalana i fomentar la formació literària d’infants i joves entre 9 i 16 anys, tot convidant-los a ser el jurat que avalua les obres que opten als premis. 

Els Premis APJ són impulsats per l’IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, una entitat amb 42 anys de trajectòria que vetlla per preservar el dret fonamental de tots els infants i joves a ser lectors i per cultivar una literatura infantil i juvenil catalana, i en català, de la més alta qualitat. Actualment, els Premis APJ són un dels programes amb més força que promou l’entitat. Any rere any, han anat construint un model sòlid amb una programació els 365 dies de l’any i presència en grans fires i festivals literaris, superant el concepte de certamen escolar. Enguany, a més dels 226 centres educatius que hi han participat, hi ha hagut implicades 149 biblioteques, una vintena de llibreries, AFA i altres entitats, i més de 400 famílies en la modalitat d’inscripció individual. 

Font: Ajuntament de Reus

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *