Ribera d’Ebre VIVA forma nou persones de la comarca com a ajudants de cuina i personal de barra i sala
·
La Formació Auxiliar en serveis de restauració s’ha impulsat aquest 2024 perquè ha estat una de les demandes del sector de la restauració de la Ribera d’Ebre
Nou persones de la Ribera d’Ebre, tres dones i sis homes, s’han format en serveis de restauració d’elaboració d’àpats, barra i sala. Van començar onze persones, però finament dues dones van trobar feina la primera setmana i van haver d’abandonar el curs, el qual va començar el passat 27 de maig i finalitza l’1 d’agost amb una durada de 210 hores. Després de la formació hi ha persones que s’han decantat pel perfil ajudant de cuina i altres pel de cambrer i cambrera. Cal destacar que l’elaboració dels àpats s’ha realitzat amb producte local, sempre que ha sigut possible, i tots els proveïdors han sigut de la comarca. Durant el curs hi ha hagut una molt bona cohesió de grup i això ha permès fer molt bon treball en equip. La participació i la motivació per l’aprenentatge ha sigut molt alta.
El passat dijous, 18 de juliol, es va dur a terme una sessió de portes obertes, on es van entregar dels diplomes de finalització del curs amb la presència del president del Consell Comarcal, Francesc Barbero, i el regidor de l’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol, Alfonso Almagro. Aquesta sessió va comptar a una petita demostració de totes les elaboracions que han après els alumnes i, per tal de donar a conèixer el curs i a les persones que s’estan formant, es va convidar a diferents empreses del sector de la restauració de la Ribera d’Ebre.
En l’entrega de diplomes, el president Francesc Barbero va destacar la importància d’invertir recursos, des de l’administració pública, en cursos gratuïts per la ciutadania com aquest. “Són cursos que valen diners, però s’ofereixen de forma gratuïta i, per tant, és molt important el compromís de totes les persones que hi participen. Agraeixo que tothom hagi finalitzat en èxit el curs i, a més, és gratificant l’actitud proactiva que heu tingut tots i totes en l’aprenentatge”, va dir el president, que va acabar animant a l’alumnat a seguir aprenent “perquè en el món laboral actual demana gent que tingui ganes d’aprendre i d’avançar”.
Del total del curs, 122 hores les han dedicades a elaboracions culinàries bàsiques, de les quals més d’un 70% s’han realitzat a una cuina de restaurant simulant un equip de treball real on la cap de cuina era la docent, 8 hores de manipulació d’aliments i 50 hores de servei de barra i sala de les quals més d’un 70% s’han realitzat darrere una barra o a un espai de sala, realitzant simulacions on la resta de companys figuraven ser la clientela. Aquestes pràctiques s’han dut a terme al restaurant Lo Molí de la Torre de l’Espanyol, ja que actualment no es troba obert al públic.
Des de Ribera d’Ebre VIVA es farà l’acompanyament de totes les persones que han fet el curs fins a la seva incorporació al món laboral. Ja sigui facilitant unes pràctiques no laborals en empreses de la restauració la comarca, fent derivació i acompanyament a altres formacions on es puguin continuar formant, fent presentacions directes a empresaris del sector o bé fent recerca d’ofertes de feina i donant suport a la presentació de candidatures.
Abans de finalitzar el curs, l’alumnat visitarà empreses del sector de la restauració per conèixer un restaurant en funcionament i on la mateixa persona que regenta el servei explicarà el que suposa el treball i quines són les aptituds que més es valoren en aquesta professió i també es durà a terme una orientació laboral de 26 hores en què es donaran eines a les persones participants per poder fer la recerca de feina en el sector.
Què és Ribera d’Ebre VIVA?
Ribera d’Ebre VIVA és un projecte integrat d’abast territorial que combina accions de promoció de l’ocupació i desenvolupament local, coordinat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i amb el suport dels ajuntaments, entitats i empreses de la comarca. Està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.
Per a més informació podeu visitar el web de Ribera d’Ebre VIVA.
Font: Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre