- Entre les recomanacions del grup de treball, que han estat presentades avui, hi ha l'abandonament de l'actual sistema de pagaments del PAC, impulsar un canvi cap a dietes amb menys aliments d'origen animal i més vegetals i augmentar les subvencions per a pagesos que protegeixin la natura
- Per a Helena Moreno, responsable de sistemes alimentaris sostenibles de Greenpeace España.“és urgent una transició cap a un model agrari sostenible amb la natura i amb les persones. Estem davant d'un moment únic que pot canviar el rumb de l'agricultura europea”
Després de la recepció avui de les conclusions del Diàleg Estratègic sobre el Futur de l'Agricultura a la UE per part d'Ursula Von Der Leyen, Greenpeace demana que s'incorporin les recomanacions consensuades al full de ruta per a la política agrària europea que la presidenta ha promès presentar els primers 100 dies del seu segon mandat. En aquest treball hi han participat durant set mesos, empreses alimentàries, distribuïdors, lobbies agraris, empreses de biotecnologia i de consumidors, i organitzacions ecologistes, entre elles Greenpeace. Aquestes recomanacions han de servir de base per a una nova «visió de l'agricultura i l'alimentació» de la Comissió Europea, que s'havia marcat com a prioritat fer front a les preocupacions dels pagesos després de les protestes generalitzades de principis d'aquest any.
Per Marco Contiero, Director de Política Agrícola de Greenpeace: «Que una coalició tan àmplia i improbable recomani aquests canvis radicals demostra fins a quin punt està trencada la política agrícola de la UE. És clar que subvencionar els terratinents rics i ofegar el camp amb els excrements de milions de porcs i vaques que pateixen, no ajuda la majoria dels agricultors. La UE ha de deixar de finançar macrogranges que contaminen l'aigua i provoquen sequeres i inundacions, i al seu lloc ajudar els agricultors que tenen dificultats, però que s'esforcen per restaurar la natura i oferir dietes més sanes. No ho diu Greenpeace, sinó tot el sector agrícola. Von der Leyen ha promès ajudar els agricultors. Si de veritat voleu garantir que el futur de l'agricultura a Europa sigui sostenible per a la natura i per al suport dels agricultors, ha de parar molta atenció a l'informe d'avui i començar a fer canvis reals»
Les recomanacions del Diàleg Estratègic a la UE inclouen:
- Abandonar l'actual sistema de pagaments de la Política Agrícola Comuna (PAC), basat en la mida de les explotacions, i donar suport al seu lloc als agricultors amb les rendes més baixes.
- Augmentar de forma constant l'import anual de les subvencions de la PAC per als agricultors que adoptin pràctiques que protegeixin i restaurin la naturaal llarg dels dos propers períodes de reforma de la PAC.
- Reduir les repercussions negatives de la ramaderia en el clima, la salut i el medi ambient, especialment a les regions amb alta concentració ramadera, fins i tot mitjançant programes de compra de terres.
- Impulsar un canvi cap a dietes més sanes i menys intensives en recursosamb més consum d'aliments d'origen vegetal i menor d'aliments d'origen animal.
- Establir un fon de restauració de la natura ben dotatindependent de la PAC, per donar suport als esforços de restauració dels hàbitats naturals.
- Protegir la natura mantenint i reforçant la legislació mediambiental vigentincloses les directives d'Aus i Hàbitats, la Directiva Marc de l'Aigua, la Directiva de Nitrats, la Llei de Restauració de la Natura i la legislació climàtica.
- Crear un Fons Temporal de Transició Justafora de l'àmbit de la PAC, per ajudar els agricultors en la seva transició cap a una agricultura sostenible.
- Fer complir la legislació contra les pràctiques comercials deslleials.
En aquest sentit, per a Helena Moreno, responsable de sistemes alimentaris sostenibles de Greenpeace Espanya: “La ciència és clara, i després d'aquest acord històric ja és unànime a tot el sector: és urgent una transició cap a un model agrari que respecti el planeta i les persones. Estem davant d'un moment únic que pot canviar el rumb de l'agricultura i l'alimentació europea. Ara queda per veure que les recomanacions es concretin en fets. Ens juguem la preservació de la natura, una vida digna per als petits i mitjans agricultors i l'aliment del matí.”
Font: Greenpeace