Aquest estiu l’Ajuntament va rebre una donació de documents relacionada amb els germans Miralles de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil. La nova edició del programa, titulada “Correspondència contra l’oblit”, es va iniciar dissabte passat amb la inauguració “Espero una postal” a la Torre del Port.
La programació del 18è Cicle de Memòria de Tardor de Cambrils s’inspira en la descoberta de les cartes que van escriure des del front els germans Gaietà i Josep Miralles, fills de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola. Aquesta correspondència forma part d’una donació que va rebre l’Ajuntament de Cambrils, que també inclou fotografies antigues de la família i d’alguns indrets de Cambrils.
Aquesta nova edició del cicle, titulada “Correspondència contra l’oblit”, es va iniciar dissabte passat amb la inauguració de l’exposició “Espero una postal” a la Torre del Port, i continuarà durant els mesos de setembre i octubre amb un seguit d’actes programats per l’Arxiu Municipal de Cambrils, el Museu d’Història de Cambrils i l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Cambrils.
La nova programació pretén aproximar a la ciutadania la importància de comunicar-se amb els éssers estimats en un context de conflicte, com ho va ser la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939, seguint la línia de recerca i divulgació sobre memòria històrica que desenvolupa l’Ajuntament.
Les cartes entre els soldats i la seva família
Escriure una carta sempre implica absència i separació física. Els motius poden ser múltiples. Un d’ells, dolorós, és la guerra. La correspondència durant qualsevol conflicte es va convertir a partir del segle XIX, en una necessitat que permet registrar totes les experiències de la vida diària en el front de qui les va viure.
Les cartes que els combatents van rebre de les seves famílies van millorar la moral dels soldats, oferint-los una sensació d’inspiració i raó per a continuar lluitant: per a poder posar fi al conflicte el més ràpid possible i reunir-se amb els seus éssers estimats. De la mateixa manera, al revés, els familiars verificaven l’estat de salut del seu fill, marit, net o nebot alhora que, si la censura ho permetia, tenien referències del lloc en el qual es trobava.
En un context d’estudi humanístic i de recuperació de la memòria històrica d’un país, d’un territori o d’una família, la correspondència ens permet endinsar-nos en aspectes de caràcter personal i íntima que aporta un valor afegit a la resta de fonts documentals. Complementa documents oficials que de vegades ofereixen mancances interpretatives que sovint es poden resoldre estudiant la correspondència entre el soldat i la família.
PROGRAMA ACTIVITATS
Dissabte, 7 de setembre de 2024, a les 12h. Torre del Port
Inauguració de l’exposició Espero una postal produïda pel Museu d’Història de Catalunya amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya. Fins el 13 d’octubre.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils.
Col·labora: Arxiu Municipal de Cambrils.
Dijous, 19 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Taula rodona La correspondència dels germans Miralles.
Presentació de la documentació recuperada per Rafaela López Gómez relacionada amb els germans Gaietà i Josep Miralles, fills de Cambrils, desapareguts durant la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939.
Participen: Rafaela López Gómez, Josep Maria Calvo Alcarraz, Gerard Martí Estrada i Pedro Otiña Hermoso.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.
Dimarts, 24 de setembre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Conferència La memòria democràtica.
Recerca i divulgació per necessitat i urgència, a càrrec de Salvador Redó i Martí, Graduat en Humanitats, periodista i president de l’Associació Memòria i història de Manresa.
Organitza: Museu d’Història de Cambrils i Arxiu Municipal de Cambrils.
Dissabte, 19 d’octubre de 2024, a les 18.00h. Torre del Llimó
Representació de l’obra de teatre Memòries oblidades, dins del programa Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud.
A càrrec de la companyia Teatralitzat i protagonitzada per les actrius Marta Marín Simón, MA López Llauradó i Cristina Murillo Gailmany.
Sinopsis: Al llarg de la història les dones han hagut de triar entre la família o la carrera, entre els estudis o els fills, entre la lluita o la maternitat. També va passar durant la guerra civil espanyola, i ni totes les dones es van quedar a la rereguarda ni totes van ser milicianes. Però totes van resistir, lluitar per sobreviure i veure com perdien de nou drets i llibertats.
Aforament limitat. Entrada gratuïta.
Organitza: Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils.
Dijous, 3 d’octubre de 2024, a les 19.30h. Sala d’actes del Centre Cultural
Presentació de la novel·la El cor més humil: Valldeperes estiu de 1938, a
càrrec del seu autor Andrès Villa López que ha escrit el llibre a rel de la troballa a la Conca de Barberà, de correspondència inèdita de la Guerra Civil.
Organitza: Campus Extens de la URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Dissabte, 26 d’octubre de 2024, Manresa
Visita Manresa contra l’oblit.
Descoberta a Manresa dels espais de memòria gestionats per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa, entitat que contribueix a recuperar la memòria històrica i lluitar contra l’oblit. Ruta urbana amb perspectiva memorialística i visita a edificis patrimonialitzats com el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença.
Sortida a les 8.30h des de la parada de bus de davant del Molí de les Tres Eres a l’Avinguda Adelaida. Àpat lliure a càrrec de les persones inscrites per rigorós ordre d’arribada a l’email museu@cambrils.cat
Organitza: Campus Extens URV, Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d’Història de Cambrils.
Font: Ajuntament de Cambrils