Descobrim les iniciatives per facilitar l’accés a la terra a través de l’agricultura ecològica a Dinamarca, amb Access to Land


De l’1 al 3 d’octubre de 2024, vam viatjar a Dinamarca per conèixer la feina de Dansk Økojord, juntament amb quatre membres més de l’equip directiu de la xarxa Access to Land, la seva coordinadora i un funcionari del departament de planificació territorial de Valònia. Aquesta fundació, liderada per Kim Quist, dona suport als joves agricultors adquirint terres i oferint lloguers assequibles, facilitant l’accés a l’agricultura ecològica. Vam obtenir una visió molt completa del panorama de l‘agricultura ecològica a Dinamarca, incloent-hi els reptes de l’agricultura intensiva i les oportunitats per promoure pràctiques sostenibles.

Dinamarca és un dels països amb l’agricultura més intensiva del món, amb més del 60% del territori conreat, gran part del qual es dedica a la producció de pinso per al bestiar, especialment porcí. Aquest model productiu ha generat importants problemes ambientals, com la contaminació de l’aigua per excés de nitrogen. En resposta, el govern ha començat a impulsar polítiques per restaurar la natura, com ara la reforestació i la reducció de l’activitat agrícola en zones sensibles. Tot i que l’agricultura ecològica ocupa un 13-14% del sòl, el país continua centrat en la ramaderia intensiva.

Durant el viatge, vam visitar un total de cinc explotacions ecològiques. Dues d’aquestes granges pertanyien a la fundació DØ: una granja de porcs de 54 hectàrees i una de vaques lleteres de 190 hectàrees. També vam visitar una petita plantació de fruiters i una destil·leria, regentada per un amic de Kim, el director de la fundació. En contrast amb aquestes explotacions més familiars, vam poder conèixer de prop l’empresa Mansson, amb una explotació de 1.600 hectàrees dedicada a la producció de vegetals i ous, i Gram Castle, amb 2.000 hectàrees, 800 vaques lleteres i producció de vegetals. Aquestes dues són de les explotacions ecològiques més grans de Dinamarca, tant en extensió com en producció.

A més de les visites de camp, vam tenir espai per debatre sobre el concepte d’agroecologia i el contrast d’aquesta definició amb el que vam observar en algunes de les explotacions més grans, centrades en l’automatització i l’augment de l’eficiència i la producció. També vam comentar aspectes de l’Assemblea de Membres de la xarxa Access to Land, que es durà a terme entre el 6 i el 8 de novembre a Catalunya.

En conclusió, la visita va proporcionar valuoses perspectives sobre la diversitat de l’agricultura danesa, des de granges ecològiques de mida mitjana recolzades per DØ fins a grans explotacions com les de Mansson. El model econòmic innovador de DØ —que combina l’adquisició de terres, lloguers assequibles i suport ecològic— juga un paper clau en la promoció de l’agricultura sostenible a Dinamarca. No obstant això, els reptes per equilibrar la rendibilitat amb els principis ecològics i socials van ser evidents durant tot el viatge, generant discussions importants sobre el futur de l’agroecologia a Dinamarca i més enllà. Les lliçons apreses de l’experiència danesa en la restauració de la natura i el suport als nous agricultors ofereixen idees valuoses per a altres països europeus que busquen evitar les trampes ambientals i socials de l’agricultura intensiva.

Font: Xarxa Natura

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *