‘Pobles mudats’ omplirà diversos espais de la Diputació de Tarragona amb una proposta cultural i artística sobre el despoblament

8 espais de la Diputació acolliran programació d’aquest projecte entre el 7 de novembre i el 15 de febrer, el primer de la nova Xarxa d’Espais Culturals de la Dipta

Un projecte artístic transversal que afavoreix la reflexió sobre el despoblament i la identitat. És l’eix de la proposta cultural ‘Pobles mudats’, que la Diputació de Tarragona oferirà els propers mesos a través de la nova Xarxa d’Espais Culturals de la Diputació, a Tarragona, Reus, Tortosa i Valls. L’acció s’estén en aquest cas a altres indrets com la Fàbrica de la Transició, al Catllar, o la Joncosa del Montmell, on s’oferirà una proposta artística sobre el poble abandonat de Marmellar, al Baix Penedès, un dels 58 municipis deshabitats de la demarcació.

 

“L’objectiu de la Xarxa d’Espais Culturals de la Dipta és impulsar una acció cultural pròpia i proactiva mitjançant la programació de projectes conjunts multidisciplinaris que connectin agents culturals públics i privats, artistes, recursos i talent de tot el territori” ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant l’acte de presentació. A més, ha recordat que “des de la cultura també es pot abordar el despoblament, i aquest projecte de ‘Pobles mudats’ n’és un exemple, ja que, mitjançant l’art, permet reflexionar i posar sobre la taula aquesta problemàtica tan vigent”.

 

El diputat de Promoció Social i Cultural de la Diputació, Óscar Sánchez, ha explicat que ‘Pobles mudats’ és el resultat d’1 any i mig de treball, reflexió i diàleg amb creadors de diverses disciplines artístiques de la demarcació com l’artista Manuel Moranta, fotògrafs del col·lectiu  Photo Km 0, el videocreador Nacho Mayals, membres de la companyia de dansa La Im.perfecta, el pastisser Oriol Rossell, o l’escriptora Gemma Ventura i el músic Xarim Aresté, entre d’altres. “L’oferta és molt àmplia, i permet abordar el despoblament des de perspectives diverses i de la mà de professionals del món de l’art i de la cultura molt coneguts i amb una gran experiència”, ha afegit.

El discurs que s’ha generat amb tots ells desemboca ara en una programació d’una trentena d’activitats que s’oferiran al llarg de gairebé 3 mesos en 8 espais de la Diputació de Tarragona i en 2 indrets més de la demarcació. ‘Pobles mudats’ s’iniciarà el pròxim 7 de novembre al Pati del Palau de la Diputació, amb l’acció artística “Terraplena”, ideada i comissariada per l’artista Manuel Moranta, que se centra en el poble abandonat de Marmellar i que ha comptat també amb la participació d’antics veïns del poble. Precisament la proposta “Retornem a Marmellar” clourà ‘Pobles mudats’ a la Joncosa del Montmell el 15 de febrer. 

A part de “Terraplena”, la programació inclou 4 grans propostes més: “Els pobles acampen a l’Escola”, a les seus de Tortosa i Valls de l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació; la jornada “Derives” a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona; el cicle “L’art com a experiència per estimar el territori”, al Museu d’Art Modern de la Diputació, i el cicle d’activitats i l’acció artística efímera al voltant de la ‘Fàbrica de la Transició’ al Catllar. La programació es pot consultar a www.dipta.cat/poblesmudats.

Xarxa d’Espais Culturals Dipta

El mapa de la nova Xarxa d’Espais Culturals de la Diputació de Tarragona inclou els equipaments de la institució que programen regularment activitats culturals i socials obertes a la ciutadania. La formen el Pati del Palau de la Diputació, l’Auditori Diputació, i el Museu d’Art Modern de la Diputació, a Tarragona; la sala d’exposicions i el terrat del Palau Bofarull de la Diputació a Reus; i les seus de l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació a Tortosa i a Valls. ‘Pobles mudats’ és el primer projecte de la Xarxa d’Espais Culturals Dipta.

Font: Diputació de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *