Greenpeace lamenta que la COP16 de la Biodiversitat fracassi per no assolir un acord sobre finançament després d’un lobby empresarial sense precedents


  • Aquesta cimera ha acabat amb noves proteccions, però ha fracassat en la creació d’un fons de finançament entre els països
  • La situació dramàtica de les inundacions a València mostra el risc que suposa no protegir la naturalesa, el clima i la seua biodiversitat
  • L’organització fa una crida desesperada a l’acció per a la COP29 del Clima durant aquest mes a l’Azerbaidjan

Cali, Colòmbia, 2 de novembre de 2024. Greenpeace celebra, per una banda, els resultats d’aquesta COP16; l’establiment d’un nou organisme dedicat a protegir els drets, els rols, els territoris i els coneixements de les comunitats indígenes; un progrés en la protecció dels oceans i la integració de la biodiversitat i lacció climàtica. Però una suspensió de les negociacions d’últim minut, sota un clima de tensió, deixa una decepció clara sobre la possibilitat d’escurçar la bretxa financera.

Els governs a Cali han presentat els seus plans per protegir la naturalesa, però no han estat capaços d’arribar a acords per mobilitzar els diners per fer efectiva aquesta protecció. El finançament de la biodiversitat continua estancat després d’una absència ensordidora de promeses creïbles per part dels governs rics i un lobby empresarial sense precedents. Tot i això, les grans farmacèutiques i les grans corporacions alimentàries no van aconseguir bloquejar un acord innovador sobre la responsabilitat corporativa per pagar per la protecció de la naturalesa. A Espanya som testimonis de primera mà que la naturalesa s’està col·lapsant amb els esdeveniments terribles que la DANA ha provocat a València i les persones no haurien de continuar pagant el preu d’aquesta destrucció”, declara Celia Ojeda, responsable de Biodiversitat de Greenpeace.

Tancar la bretxa financera no és només una obligació moral, sinó que és necessari per a la protecció de les persones i la natura, cosa que es torna més urgent cada dia. A una setmana del començament de la COP29 de Clima, que no s’hagi tancat la decisió sobre un fons de finançament, danya la confiança entre els països del Sud i del Nord Global. L’única manera d’avançar per Greenpeace és protegir els ecosistemes que sustenten les nostres vides i construir un pont polític entre la biodiversitat i l’acció climàtica.

Colòmbia ha sabut aprofitar la COP16 per portar al centre de les negociacions gran part de l’agenda prioritària del Sud Global, lluitant fins a l’últim minut per assolir acords sobre finançament. L’establiment d’un organisme dedicat als pobles indígenes i les comunitats locals, el reconeixement de les comunitats afrodescendents dins de la convenció i el progrés a l’agenda dels oceans són avenços enormement importants durant negociacions llargues i desafiadores”. Estefania Gonzalez, directora de Campanyes de Greenpeace Andino.

És fonamental que aquests acords es converteixin en la base d’accions concretes per protegir la natura, especialment a Llatinoamèrica. Amb la COP30 del Brasil a l’horitzó, Amèrica Llatina no es pot permetre més pèrdues de biodiversitat i necessitem implementar efectivament els acords adoptats a nivell global. La mobilització de recursos compromesa pels països desenvolupats s’ha de complir immediatament i sense més excuses. És inacceptable que els països rics, a més de no complir el compromís de 20 mil milions de dòlars, no estiguessin disposats a buscar consens en una de les qüestions més crucials: el finançament.

IMATGES DE LA COP16 PER A MITJANS DISPONIBLES AQUÍ.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *