Finalitzem l’acompanyament en la redacció dels plans de gestió a dues entitats


Al llarg del 2024 hem acompanyat, per tercer any consecutiu, dues entitats membres en l’elaboració dels seus plans de gestió per a la conservació de dues finques en custòdia: l’Associació Sàmara Natura i l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa, ambdues d’àmbit fluvial.

L’objectiu és disposar d’un document que recopili tota la informació necessària per gestionar l’espai durant un període definit i planificar la conservació dels seus elements naturals mitjançant una gestió adaptativa.

Associació Sàmara Natura – Bassa del Miracle

Revisió de la plantilla del pla de gestió un cop feta la visita de camp (maig 2024)

L’entitat Sàmara Natura, en col·laboració amb el Grup de Natura del Solsonès, ha redactat un pla de gestió per a la finca de la Bassa del Miracle, situada prop del Santuari del Miracle a Riner (Solsonès).

Aquesta finca s’ha convertit en un espai clau per a la conservació de la biodiversitat, especialment durant èpoques de sequera. Originalment construïda per recollir l’aigua de l’escorrentia de l’entorn, la bassa ha evolucionat fins a naturalitzar-se, acollint una rica vegetació aquàtica i convertint-se en un hàbitat ideal per a la nidificació d’ocells i altres espècies. S’hi han identificat 6 de les 7 espècies d’amfibis del Solsonès (segons el Seguiment d’Amfibis Comuns de Catalunya), així com una varietat d’aus, mamífers, rèptils i plantes d’interès, com el tamariu i el lliri groc. L’entorn agrícola i forestal afavoreix la presència de ratpenats, rapinyaires nocturns i orquídies, fent de la finca un espai d’alt valor ecològic, mentre que la producció de vi sota la marca “Vi del Miracle” demostra l’harmonia entre activitat agrícola i conservació ambiental.

El pla de gestió de la finca té com a objectius prioritaris la recuperació de la làmina d’aigua per protegir l’ecosistema aquàtic i la conservació de les espècies presents en l’entorn agrícola i forestal. Les principals amenaces per a aquest espai són la sequera i els incendis forestals. Aquest pla de gestió posa èmfasi en la preservació dels hàbitats de la Bassa del Miracle, els amfibis, els ratpenats, els rapinyaires nocturns i les orquídies, entre altres espècies d’interès.

Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx) – Bac de les Tries

Revisió de les unitats de gestió al plànol del Pla Tècnic de Gestió Forestal (octubre 2024)

L’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa ha redactat un pla de gestió per a la finca del Bac de les Tries, al costat del riu Fluvià al seu pas per Olot.

A la finca, ubicada dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, combina prats, rouredes i zones humides, creant una diversitat d’hàbitats amb un alt valor per a la gestió ambiental. També hi trobem la Font de les Tries, ubicada al peu del bac i alimentada per aqüífers basàltics que reflecteixen la geologia singular de la regió.

Aquest espai acull espècies com la llúdriga, que es beneficia de les accions de conservació dels entorns fluvials que en milloren l’hàbitat. La varietat d’ambients permet treballar en diferents unitats de gestió, aplicant mesures específiques segons les necessitats ecològiques de cada àrea, des de la restauració del bosc de ribera i la conservació dels prats fins a l’ampliació de la roureda de roure pènol i la preservació de la font, considerada un Bé Cultural d’Interès Local. A més, la seva proximitat a Olot i la gran accessibilitat per a vianants fan d’aquest espai un lloc valorat per la comunitat, amb gran potencial per a activitats de sensibilització ambiental i projectes de voluntariat.

Recursos d’interès relacionats amb els plans de gestió

Plantilla de pla de gestió específica per a la custòdia del territori.

Formació en línia: redacció de plans de gestió per a finques en custòdia.

Pla de gestió de l’Associació GEVEN (custòdia agrària)

Pla de gestió dels Corremarges SCCL (custòdia agrària)

Pla de gestió de la Sabina (custòdia forestal)

Pla de gestió del Centre per a la Sostenibilitat Territorial (custòdia fluvial)

Aquesta acció s’ha dut a terme gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya.

Font: Xarxa Natura

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *