L’Ajuntament de Calafell i l’IPHES-CERCA signen un conveni per impulsar la recerca i la socialització dels jaciments de la Balma de la Graiera i la Cova Foradada

L’acord inclou treballs arqueològics i de recerca sobre el patrimoni prehistòric del municipi

L’Ajuntament de Calafell i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) han signat un conveni marc de col·laboració amb l’objectiu de fomentar la recerca arqueològica i la socialització del patrimoni prehistòric del municipi. Aquest acord se centra als jaciments prehistòrics de la Balma de la Graiera i la Cova Foradada que, en conjunt, proporcionen una seqüència d’ocupacions humanes que permet estudiar la història evolutiva dels neandertals des de fa 200.000 anys fins a la seva substitució pels primers Homo sapiens.

El conveni, que es desplegarà mitjançant la signatura de convenis específics anuals, contribuirà al desenvolupament de treballs arqueològics i de recerca als esmentats jaciments, liderats pel doctor Juan Ignacio Morales, en el context del projecte quadriennal de recerca “Transicions culturals durant el Plistocè i l’Holocè al litoral-prelitoral de Catalunya”, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Així mateix, la col·laboració també contempla la realització d’accions d’assessorament científic i tècnic, d’educació científica i divulgació adreçades al públic general per part de l’IPHES-CERCA, qui oferirà suport tècnic i formació als equips locals de patrimoni, així com activitats d’educació científica als centres educatius de Calafell. Aquestes activitats estan dissenyades per difondre coneixements sobre la prehistòria i l’evolució humana, en particular sobre els jaciments locals.

El conveni reflecteix el compromís conjunt d’ambdues institucions per conservar i donar a conèixer el patrimoni arqueològic de Calafell, amb una aportació de 5.000 euros per part de l’Ajuntament destinada a la recerca per aquest any 2024.

Amb aquest acord, es promou l’accés al coneixement científic i es contribueix a la protecció i valorització d’un patrimoni que forma part de la història del territori.

 

Font: Ajuntament de Calafell

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *