Una millora a l’estació de bombeig i el pla de pluvials eviten inundacions greus durant els aiguats del DANA


Amposta és una de les ciutats que s’inclourà com a zona catastròfica pels aiguats del temporal DANA. Durant la darrera setmana s’han acumulat a la ciutat fins a 88 l/m², tot i que no s’han hagut de lamentar danys majors gràcies a les millores que s’han executat des de fa una dècada. «Des de principis de setembre que ha plogut de forma intermitent i la matinada d’aquest dilluns, quan ja s’havia desactivat l’Alerta INUNCAT, ens ha sorprès amb pluges torrencials», afirmava l’alcalde, Adam Tomàs, qui explicava també que no s’han hagut de lamentar danys majors gràcies a diferents actuacions com la millora de l’estació de bombeig o l’execució del pla de pluvials. «Sí que s’han inundat carrers de forma temporal en plena tempesta, perquè va caure gran quantitat d’aigua en molt poc temps, però s’ha pogut evacuar d’una forma molt ràpida pels pluvials i les bombes», reblava.

L’alcalde agraïa també a totes les persones que han contribuït a normalitzar la situació amb la màxima celeritat: «Des de Serveis, amb Brigada, Esports, Policia Local i Protecció Civil hem estat treballant tant de dia com de nit per minorar els efectes dels aiguats, i també hem d’agrair la col·laboració de la Comunitat de Regants que ha facilitat la tasca obrint les comportes o amb les bombes d’extracció». Tomàs donava les gràcies també a tota la ciutadania per la responsabilitat de seguir les indicacions de Protecció Civil de la Generalitat els darrers dies, dient que «segurament la desgràcia que ha passat a València ens ha fet prendre consciència que no érem davant d’una situació menor».

Treballant per construir l’Amposta del futur

Pel que fa a les actuacions que esmentava Tomàs, una d’elles és la millora de les bombes d’extracció, que s’han modificat en les darreres setmanes. «Les pluges de principis de setembre van evidenciar que l’estació de bombeig no estava ben dimensionada i, en les darreres setmanes, l’hem modificat pel que fa a alçada i potència, cosa que ens ha permès desaiguar la zona baixa de la ciutat de forma més ràpida i, per conseqüència, que no s’inundessin les instal·lacions esportives com havia passat anteriorment». Les bombes d’extracció han derivat a la séquia mare fins a  95.000 litres d’aigua per minut.

Aquesta acció va acompanyada de moltes altres, actuacions «invisibles però necessàries», deia Tomàs, que s’han realitzat els darrers anys en altres punts de la ciutat. Per una banda, el canvi dels pluvials del Sebastià Juan Arbó, el 2022, o la divisió de les aigües entre les bombes i la séquia mare. Concretava l’alcalde que «des del 2015 hem estat treballant per a fer obres de manera coherent. El 2018 vam aprovar un pla de pluvials que tenia un període d’execució de 15 anys i un pressupost de 12 MEUR, i sis anys després tenim un 66% executat pel que fa a metres lineals».

També serà de gran ajuda, deien des del consistori, el nou col·lector de pluvials que s’està executant al carrer Buenos Aires, i que recollirà tota l’aigua del barri del Grau i les Quintanes per desembossar-la al barranc de Simó. «Aquests aiguats ens han posat a prova i corroboren que totes aquestes actuacions prenen sentit per no haver de lamentar danys majors en situacions com la viscuda», reblava el batlle, qui deia que «són obres invisibles, però molt necessàries per construir l’Amposta del futur i pal·liar els efectes d’unes pluges que, amb el canvi climàtic, cada cop seran més freqüents».

Sí que hi ha hagut afectacions més importants a zones per on passen barrancades, sobretot pel que fa a camins rurals. «N’hi ha molts de malmesos i superarem el milió d’euros en danys. Demanarem ajuda a l’Estat i a la Generalitat de Catalunya, i ja ens han comunicat que Amposta constarà també com a zona catastròfica». Adam Tomàs explicava també, i agraïa, les trucades de la consellera d’Interior, Núria Parlon, i del President de la Generalitat, Salvador Illa, que al llarg d’aquests dies han estat en contacte per valorar la situació i els danys causats pel temporal.

Demandes a l’Estat i la Generalitat

Finalment, des del consistori es realitzaven dos reclamacions «endèmiques» per millorar la situació a la ciutat. La primera és l’ampliació dels ullals del barranc de Núvols a l’altura de l’N-340. «Veureu que en els darrers 10 anys s’ha hagut de tallar la carretera múltiples vegades. Els ulls del pas del barranc per sota de la carretera són insuficients per a l’aigua que baixa pel barranc, que concentra tota l’aigua de les Set Piques, les garrigues i el barranc de l’Oriola que passa per Favaret», explicava el batlle, qui reclamava que s’hauria de modificar el pas del barranc per sota de la carretera N-340. «Ens consta que des de l’Estat ara s’ho comencen a plantejar, però lamentem que s’hagi tardat tant, perquè és un punt clau que afecta a totes les Terres de l’Ebre». Des de l’Ajuntament explicaven que, tot i sortir de les seves competències, aquests dies també s’ha netejat els ulls d’aquest barranc per part de la brigada i empreses externes.

L’altra demanda correspon al desembossament de la C-12 a la zona de Valletes i esportiva. «La Generalitat ha de fer un desguàs de la C-12, que segueix desaiguant hores després d’haver buidat la ciutat d’aigua», destacava Adam Tomàs, recordant que «tot i que es va fer una actuació amb una bassa de laminació entre la rotonda del polígon de l’Oriola i la carretera vella de Freginals, en cap cas ha solucionat la situació», tancava.

Font: Ajuntament d’Amposta

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *