- La Cimera del Clima tindrà lloc de l’11 al 22 de novembre, mentre Espanya segueix commocionada per les centenars de vides perdudes i les destrosses ocasionades per la DANA que ha assolat l’est i el sud del país
- El canvi climàtic està mostrant ja els seus pitjors efectes, en forma d’esdeveniments meteorològics extrems cada cop més freqüents i intensos, i els combustibles fòssils en són els principals responsables
- És el moment que els Governs facin un pas més i, a més de fer realitat l’abandonament del gas, el carbó i el petroli compromès a la cimera passada, facin pagar a la indústria més contaminant pel dany causat
La propera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP29) tindrà lloc a Bakú de l’11 al 22 de novembre, mentre Espanya continua commocionada després del pas de la devastadora DANA que ha causat centenars de morts i terribles danys materials. El canvi climàtic ja mostra els seus pitjors efectes, en forma d’esdeveniments meteorològics extrems cada cop més freqüents i intensos, que, segons la ciència, seran especialment virulents a Espanya i al sud d’Europa. En aquest context, la propera cimera del clima cobra especial importància: els líders mundials reunits allà hauran de respondre amb valentia a un altre any de temperatures rècord ia l’augment de les emissions obligant la indústria fòssil, principal responsable de la crisi climàtica, a abandonar el gas, el carbó i el petroli ia pagar pel dany causat.
“És terrible que en aquest moment, quan el canvi climàtic ens mostra els seus efectes més devastadors i el món catastròfic cap al que anem, prenguin el poder negacionistes com Trump que a més ignoren els drets humans. Hem de resistir, deixar de fer la guerra a la natura i invertir en la nostra supervivència com a espècie. Exigim a tots els governs que rebutgin les pressions del lobby fòssil i ens defensin d’aquesta emergència ecosocial amb compromisos ambiciosos en aquesta COP. Complir l’Acord Climàtic de París ara és més important que mai”, ha declarat Eva Saldaña, directora executiva de Greenpeace Espanya.
“La catàstrofe de València ens ha mostrat la urgència de posar els recursos econòmics al servei de la reparació de les pèrdues i els danys que causa el canvi climàtic, la importància de posar en marxa plans d’adaptació per estar més ben preparats davant d’impactes cada cop més severs i deixar de fer fora llenya al foc amb la crema de combustibles fòssils. Lluitar contra el canvi climàtic és salvar vides”, afirma Pedro Zorrilla Miras, representant de Greenpeace Espanya a la delegació internacional de Greenpeace a la COP29.
Jasper Inventor, cap de la delegació de Greenpeace Internacional a la COP29, incideix: «Les tempestes i les inundacions destrueixen ciutats i la gent mor: l?esperança està en l?acció pel clima. Però l’acció depèn del finançament climàtic i exigir responsabilitats als contaminadors. Les empreses de combustibles fòssils i els grans contaminadors han de pagar una vegada per totes per les pèrdues i els danys que han causat. Els líders tenen el poder de fer complir aquesta justícia i han d’actuar ja. El pla de rescat és la decisió de la COP28 d’abandonar els combustibles fòssils, una via que ha de desembocar en plans ambiciosos d’acció climàtica per al 2035 que eliminin progressivament el carbó, el petroli i el gas. El nostre clima està amb respiració assistida i els líders polítics han de fer un pas endavant i prendre les mesures urgents necessàries”.
A la COP29, Greenpeace demana:
- Un ambiciós objectiu financer, el Nou Objectiu Col·lectiu Quantificat (NCQG, per les sigles en anglès), que comprometi els Governs a augmentar significativament el finançament públic als països del Sud Global per a l’adaptació, la mitigació i les pèrdues i danys, i que faci pagar a la indústria dels combustibles fòssils ia altres grans contaminadors.
- Implementar l’acord de la COP28 per abandonar els combustibles fòssils, que inclogui un alineament dels plans d’acció climàtica dels països per al 2030 i el 2035 amb l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5°C.
- Assegurar que les regles que s’estableixin sobre compensacions i mercats de carboni garanteixin protegir i restaurar els ecosistemes densos en carboni d’alta integritat.
En paraules de Tracy Carty, experta en política climàtica de Greenpeace Internacional: «S’espera que el NCQG estableixi els termes que determinin qui paga els creixents costos de l’acció climàtica durant la propera dècada i més enllà, i si els països i comunitats menys responsables de causar la crisi climàtica obtenen el suport que necessiten urgentment i que tenen dret. A mesura que augmenten els costos humans de la inacció, els bilions en subvencions que rep la indústria dels combustibles fòssils i els beneficis que obté eclipsen el finançament climàtic per als països del Sud Global. El NCQG ha de rectificar aquesta injustícia i fer que els contaminadors paguin pels danys i perjudicis que han causat. Es necessiten bilions de dòlars per als plans d’acció climàtica dels països del Sud Global: el resultat principal de l’NCQG ha de ser un compromís inequívoc per part dels països rics desenvolupats d’augmentar significativament el finançament públic per ajudar aquests països a respondre als creixents impactes climàtics ia la transició a les energies renovables”.
Després el fracàs de la cimera sobre la diversitat biològica (COP16 de la CBD), les negociacions del qual sobre finançament per protegir la naturalesa i la prohibició dels subsidis perjudicials han estat bloquejades per grans corporacions alimentàries i farmacèutiques, la biodiversitat està més en risc que mai pels impactes del canvi climàtic. L’organització ecologista fa una crida desesperada a l’acció per a la COP29.
BRIEFING PER A MITJANS, AQUÍ
Font: Greenpeace