Una aclaparadora majoria dels europeus opina que cal l’aplicació del Reglament per combatre la desforestació


  • Per al 91% dels enquestats a Espanya, la desforestació és la tercera preocupació ambiental, darrere de la contaminació de l’aigua i la seva escassetat (95%) i la destrucció d’ecosistemes naturals (93%).
  • Gairebé tres quartes parts dels enquestats afirmen que la UE hauria de prioritzar l’aplicació del Reglament europeu contra la desforestació

Una nova enquesta realitzada a set països europeus revela un ampli suport públic al Reglament de la UE sobre desforestació, que havia d’entrar en vigor el 30 de desembre de 2024. L’enquesta, realitzada per Savantamostra que el 84% dels enquestats vol que s’apliqui la llei, mentre que el 73% creu que hauria de ser una prioritat clau per a la UE. Als set països, el 88% dels enquestats afirma que la lluita contra la desforestació és «important» o «molt important». Menys d’un de cada deu enquestats creu que els governs estan fent una feina “bo” o “excel·lent” en la protecció dels boscos.

Els resultats de l’enquesta arriben just després de la proposta de la Comissió Europea d’endarrerir l’aplicació de l’EUDR un any i es publiquen després de la conferència del Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica (COP16) celebrada a Cali, Colòmbia, amb el tema «Pau amb la Natura».

L’EUDR pretén prohibir la venda de productes derivats de la carn de boví, el cacau, el cafè, l’oli de palmell, el cautxú natural, la soja i la fusta que hagin contribuït a la desforestació a partir de desembre de 2020. en vigor està prevista per a finals d’aquest any, però després d’intenses pressions d’alguns governs i associacions de la indústria agrícola i forestal, la Comissió va cedir a les pressions proposant un retard de 12 mesos en la seva aplicació.

S’espera que el Parlament Europeu voti la proposta a la sessió plenària el 14 de novembre. Per la seva banda, els Estats membres ja van donar llum verda a l’ajornament de la norma el 16 d’octubre passat en una reunió del Consell de la UE. El Consell insisteix que el retard proposat no afectarà l’objectiu de “minimitzar la contribució de la UE a la desforestació i la degradació dels boscos a tot el món”. No obstant això, les estimacions realitzades el 2021 per la mateixa Comissió Europea assenyalarien que un retard de 12 mesos podria provocar la destrucció de 2.300 km2 de bosc, aproximadament la superfície de Luxemburg, cosa que suposaria 49 Mt d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Resultats clau:

  • Menys d’un de cada deu enquestats creu que els governs estan fent una feina bona, o excel·lent, en la protecció dels boscos.
  • La majoria dels enquestats (62%) vol que la normativa mediambiental sigui més estricta.
  • El medi ambient és un dels tres temes principals per a gairebé un terç dels enquestats (30%).
  • Gairebé tres de cada quatre enquestats (74%) donen suport a que l’EUDR protegeixi tota mena de boscos, inclosos els manglars i altres zones boscoses, com el vulnerable Tancat brasiler.

Dos terços dels enquestats (68%) estan d’acord que la desinformació dels grups de pressió de la indústria amenaça l’eficàcia de la normativa mediambiental i la seva aplicació a Europa.

Resultats per a Espanya:

  • Per al 91%, la desforestació és la tercera preocupació ambiental, darrere de la contaminació de l’aigua i la seva escassetat (95%) i la destrucció d’ecosistemes naturals (93%).
  • El 67% dels enquestats a Espanya donen suport a legislacions ambientals més estrictes i la protecció global dels boscos es considera gairebé unànimement important per fer front als reptes mediambientals, encara que en menor mesura per donar suport a les comunitats indígenes.
  • El 63% afirma que coneix l’existència d’un Reglament europeu de desforestació.
  • Més de la meitat (61%) opina que els governs fan una mala feina en la protecció dels boscos.
  • La majoria dels enquestats (59%) creu que la política mediambiental es guia per la protecció de la naturalesa, també n’hi ha un 34% que afirma que es guia pels grups de pressió de la indústria i un 23% per la desinformació.
  • 3 de cada 4 assenyalen que la desinformació dels grups de pressió de la indústria és una gran amenaça per a l’eficàcia de les normatives mediambientals i la seva aplicació.

Des de l’Aliança Zero Desforestació, comenta l’enquesta:

«El món està patint incendis, inundacions i huracans sense precedents provocats per l’escalfament global, del qual la desforestació és un factor clau. Els resultats d’aquesta enquesta demostren que els càrrecs polítics haurien d’escoltar la ciutadania -que recolza clarament una ràpida aplicació del Reglament EUDR- en lloc de cedir davant d’alguns grups de pressió agrícoles i forestals, entre els quals hi ha algunes de les empreses més reticents canvi. No podem perdre més temps i permetre que la desforestació continuï desbocada un any més, costant vides i mitjans de subsistència. No podem tenir ‘Pau amb la Natura’ sense lleis sòlides que la protegeixin».

Notes als editors

Metodologia:

  • Les respostes de 14.528 adults de la UE es van recollir a 7 països (Àustria, Finlàndia, França, Alemanya, Polònia, Portugal i Espanya), amb almenys 2.000 respostes recollides a cada mercat.
  • Les dades comunicades s’han ponderat a cada país perquè siguin representatives a escala nacional en termes de sexe, edat i regió. Els països també s’han ponderat de manera que cadascú tingui el mateix pes en comparació amb un altre, cosa que significa que els resultats globals no reflecteixen les diferències demogràfiques que hi ha entre els països enquestats.
  • Els resultats són agregats de cada país enquestat, tret que s’especifiqui el contrari.

Altres resultats per demografia:

  • Els enquestats més grans de 55 anys són més propensos a incloure el medi ambient entre els seus tres principals problemes que els de 18 a 34 anys (33% davant 28%).
  • Els joves de 18 a 34 anys són tan propensos com els grups de més edat a afirmar que volen una normativa més estricta en aquesta matèria (62% per als de 18 a 34 anys, així com per als de 35 a 54 i 55 anys o més).
  • Els enquestats més joves també solen estar més familiaritzats amb la política de la UE. Al voltant de dos terços (67%) coneixen l’EUDR i el 26% hi estan familiaritzats.
  • Els enquestats més joves, que són sistemàticament més conscients de les polítiques ecològiques de la UE, també són menys propensos que els grups de més edat a pensar que els governs estan fent una feina dolenta o terrible en la protecció dels boscos.

Enquesta, aquí.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *