La XCN impulsa 16 accions per millorar l’abast d’actuació i la visibilitat de les organitzacions que promouen la custòdia del territori i el voluntariat ambiental, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya.
Des de novembre de 2023 i fins a octubre del 2024, la XCN ha impulsat 16 actuacions per a la conservació de la natura a través de la custòdia del territori i el voluntariat ambiental, gràcies al suport de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DGPA).
El resultat d’aquestes accions es pot consultar a través de la següent memòria tècnica:
Aquestes accions es defineixen anualment segons el Pla de treball entre la DGPA i la XCN 2021 – 2025. Els objectius principals d’aquest pla inclouen la promoció d’una estratègia de conservació de la natura basada en la implicació social, el desenvolupament d’eines per fomentar la conservació comunitària i privada de la natura, i finalment, l’impuls d’accions per dotar al voluntariat ambiental d’una major visibilitat i millor gestió per part de les entitats.
Les accions s’han vinculat als objectius estratègics i línies d’actuació de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya 2030 (ESNATURA).
A més, gran part d’aquestes accions són les que integren el “Pla d’accions de la XCN 2024“.
Vols conèixer a grans trets què hem estat fent? A continuació trobaràs un breu resum d’alguns dels blocs treballats:
Divulgació de la custòdia del territori
Per donar a conèixer la custòdia del territori tant als agents implicats com a la ciutadania en general, hem creat diversos vídeos i publicacions a les xarxes socials amb l’etiqueta #HistòriesDeCustòdia. Si encara no ens segueixes a Instagram o LinkedIn, ara és un bon moment!
A més, hem apropat la custòdia a personal tècnic a través d’una formació en línia i una sortida de camp a l’estiu, en què han participat prop de 100 persones en total.
Suport a les entitats de custòdia i voluntariat
Hem assessorat les entitats membres en diferents aspectes econòmics, legals, administratius, tècnics i de conservació, i les hem mantingut informades a través de 50 missatges sobre convocatòries de finançament. I no ens hem quedat només aquí: també hem proposat millores a tres convocatòries de finançament dirigides a entitats ambientals.
A més, hem organitzat dues sessions formatives: com millorar la gestió de la tresoreria, i com elaborar mapes per a les finques en custòdia a través del SIG. Finalment, hem acompanyat dues entitats en l’elaboració del seu pla de gestió.
Organització d’actes i jornades tècniques
Aquest any hem creat el primer “Cicle de tertúlies“, unes sessions de debat en línia sobre problemàtiques d’actualitat que afecten la conservació de la natura. Enguany, el punt de mira ha estat l’afectació de la sequera sobre la biodiversitat. En les tres sessions realitzades, s’han interessat fins a 300 persones.
Fomentem el treball en xarxa, a Catalunya, Europa i al món
Diverses entitats s’han trobat aquest setembre al Solsonès en el marc de la “Jornada d’intercanvi d’experiències entre entitats“, on han compartit la seva realitat respecte a l’organització interna amb l’objectiu de millorar-ne la gestió.
Ampliant la mirada geogràfica, la XCN ha estat molt activa mostrant la realitat de la custòdia i el voluntariat de Catalunya al món, formant part del Congrés Internacional de la ILCN, de l’assemblea anual d’Eurosite i d’Access to Land. Així, s’han reforçat aliances amb entitats nacionals i internacionals per la cerca de nous projectes i finançament, a través de la «Germinadora de Projectes en Xarxa».
Fem visibles les entitats de voluntariat ambiental
El 2024 el portal del voluntariat ambiental ha marcat rècords, amb 940 activitats publicades, 5.000 persones subscrites al butlletí i quasi 40 butlletins enviats i 220 consultes rebudes. Però no ha estat present únicament en el món digital, també s’ha donat a conèixer a través de 21 presentacions al territori.
Enguany s’ha donat un impuls al voluntariat ambiental dirigit a persones joves, a través de formacions per personal d’oficines joves, cursos dirigits directament als joves i contingut de xarxes socials. També s’ha recopilat l’impacte del voluntariat ambiental a través de l’informe de l’«Impacte del voluntariat ambiental a Catalunya el 2023».
Col·laborem amb les persones propietàries
La XCN continua generant espais de trobada entre persones propietàries per a promoure un model de gestió en línia amb la preservació dels valors naturals presents. S’han organitzat dues jornades de treball amb persones propietàries i s’ha treballat una proposta d’incentius fiscals i econòmics per a les persones propietàries que desenvolupen iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat.
Impulsem el binomi salut i natura
El 2024 ha acollit la 2a trobada de la Taula de Salut i Natura, a Girona, en què van participar més de 100 persones. El binomi salut i natura és una sinergia amb interès creixent, tant des del sector de la salut, com de les entitats de conservació de la natura. La web de la Taula Salut i Natura ha tingut un moviment a l’alça, amb 24 notícies publicades i 5 butlletins electrònics enviats.
Font: Xarxa Natura