Amb motiu del nomenament de la nova vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic
- L’organització ecologista reclama més ambició en les polítiques de mitigació i adaptació davant del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat
- Greenpeace celebra que es mantingueu la Vicepresidència tercera del Govern, imprescindible per abordar la crisi ecològica i social en sectors clau com l’energia, l’habitatge, el transport, l’alimentació i el comerç
- La ministra ha de donar prioritat a les ajudes a les persones en situació de vulnerabilitat en els impactes de la crisi ecològica i assegurar que ningú no es queda enrere en la transició
- L’organització espera que una de les primeres fites com a ministra sigui l’aprovació definitiva del Tractat dels oceans
Greenpeace felicita Sara Aagesen pel seu nomenament com a vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i li recorda l’enorme responsabilitat que suposa estar al capdavant de les polítiques més decisives per a la sostenibilitat de la vida al planeta.
«És una bona notícia que es mantingui la Vicepresidència tercera del Govern, imprescindible per poder coordinar les polítiques governamentals, incloses les econòmiques, i liderar i garantir la coherència entre ministeris, de manera que es pugui abordar la crisi ecològica i social en sectors clau com energia, habitatge, transport, alimentació i comerç, entre d’altres. Esperem ambició en una agenda de transició ecològica per a la ciutadania i les futures generacions i que no sigui presonera dels interessos a curt termini de l’oligopoli”, ha declarat Eva Saldaña, directora executiva de Greenpeace Espanya.
Greenpeace demana polítiques mediambientals i energètiques més ambicioses, més justes i accessibles a la ciutadania, davant de les pressions de les corporacions i davant la dolorosa evidència dels impactes i les conseqüències del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat a Espanya.
L’organització assenyala que els assumptes següents haurien de ser prioritaris per a la nova vicepresidenta:
Adaptació al canvi climàtic. Davant els terribles impactes causats per la DANA a l’est i al sud d’Espanya cal impulsar l’adaptació de manera urgent seguint els objectius marcats al Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic i assegurant que es dotin de les diferents eines necessàries.
Ambició contra el canvi climàtic. Davant el resultat decebedor de la COP29 del CMNUCC cal impulsar una reducció d’emissions d’acord amb la ciència, perquè Espanya faci la part que li correspon en el compliment de l’Acord de París, accelerant la transició energètica per a l’abandonament dels combustibles fòssils , especialment el gas. És necessari impulsar l’emmagatzematge energètic i les energies renovables gestionables. També desenvolupar la transposició de la directiva europea d’eficiència energètica a edificis.
Diners públics per a polítiques verdes i més ajudes a les persones vulnerabilitzades. Cal avançar substantivament en els compromisos d’eliminació justa de subvencions fòssils, incrementar la fiscalitat verda, augmentar les ajudes per als més vulnerables i garantir un alineament verd dels pressupostos generals de l’Estat. També cal abordar el desenvolupament del Pla Social per al Clima en aquest cicle de manera transparent, participativa i ambiciosa.
Protecció i restauració de la biodiversitat. Davant el fracàs de la COP16 de la CBD cal protegir, conservar i gestionar el 30% del territori per al 2030. En aquest sentit cal garantir que hi hagi una estreta coordinació amb les comunitats autònomes per gestionar-la i assegurar la implementació dels plans de gestió, incrementant el finançament compromès en el Pla Estratègic Estatal del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat a favor de les properes generacions.
Protecció del mar. Ratificar de manera definitiva el Tractat dels Oceans. Fins ara s’ha aconseguit un 20,9% de superfície marina protegida a nivell estatal, encara que no només hem de protegir, sinó gestionar de manera eficient, i aconseguir un 30% el 2030, ia més comptar amb un 10% de superfície altament protegida . Així mateix, és imprescindible elaborar un Pla de Protecció ambiental de la Costa, harmonitzat amb el dadaptació al canvi climàtic, que asseguri la protecció del 100% dels hàbitats costaners en bon estat de conservació i recuperi la resta davant les amenaces de la massificació turística i urbanisme per abordar els impactes de l’escalfament global.
Gestió forestal i prevenció de grans incendis forestals. Major coordinació entre el Govern central i les CC.AA per assegurar el compliment de la planificació preventiva i d’emergències, un reforçament de competències del Comitè de Lluita contra els Incendis Forestals (CLIF), i prioritzar un fons pressupostari de 1.000 milions d’euros de suport a la prevenció dincendis i gestió forestal.
Reglament de Restauració de la Natura. Desenvolupament del futur Pla Nacional de Restauració així com estratègies regionals amb la màxima participació pública, incloent-hi tots els sectors, per evitar la desinformació i prioritzant-ne la importància, defensant-ne la implementació i fent un esforç en comunicar-ho a la societat i agents implicats.
Estalvi i democratització de l’energia. Democratitzar el sistema energètic per acabar amb els beneficis caiguts del cel de les grans empreses energètiques amb mesures efectives que permetin a la ciutadania tenir un paper proactiu, desenvolupant la normativa d’autoconsum compartit i comunitats energètiques tal com dicten les directives europees, així com frenar les pràctiques de l’oligopoli elèctric -que amb la seva posició de domini sobre la generació i la comercialització de l’electricitat controlen el mercat-per fomentar un preu just de l’energia i l’entrada de nous actors i models innovadors més democràtics.
Renovables, justes i sostenibles per al territori i la natura. Buscar el consens social en el desplegament d’energies renovables mitjançant una planificació territorial amb la participació informada, equilibrada i activa de les comunitats locals i la prohibició de les males pràctiques actuals. Oferir regles clares que garanteixin la minimització de limpacte ambiental i la maximització dels beneficis socials. En aquest sentit, la ministra hauria de prioritzar l’ordenació del desplegament de les renovables realitzant el mapeig a què obliga la Directiva de Renovables, coordinant-se amb les CC.AA i prioritzar la participació ciutadana i les garanties ambientals, eliminant la tramitació ambiental exprés
Transició ecològica al medi rural i litoral. Canviar el model de producció transformant-lo en un model amb menors emissions i més capacitat d’absorció de gasos d’efecte hivernacle i que en protegeixi la naturalesa i els que en viuen. A més, en un país amb risc de desertificació, cal protegir l’aigua gestionant aquest recurs de manera eficient i amb caràcter social. Reduir la contaminació per nitrats posant fre a la ramaderia intensiva ia l’ús de fertilitzants sintètics
Tancament nuclear. D’acord amb el calendari de tancament nuclear acordat, el Ministeri ha d’anar aprovant les llicències de tancament esmentades quan li siguin sol·licitades començant pels reactors nuclears d’Almaraz.
Font: Greenpeace